Legfrissebb bejegyzések:
2015-12-03
"Élő Vár Zemplénben" című kiemelt turisztikai projekt bemutatása
 | részletek
FÜZÉRI FELSŐVÁR TURISZTIKAI HASZNOSÍTÁSA,RÉSZLEGES MŰEMLÉKI REKONSTRUKCIÓJA A rekonstrukció célja, hogy Füzér vára – a 16-17. századból fennmaradt gazdag tudásanyag felhasználásával...
2015-11-25
329 év után elérte eredeti magasságát a Regéci Vár öregtornya
 | részletek
Felkerült az öregtoronyra a tetőzet, így az I. Lipót császár és király parancsára 1686-ban lerombolt vár 329 év után elérte eredeti magasságát – mondta el Virág Zsolt projektmenedzser (Magyar...
2015-11-20
A Regéci vár fejlesztésének műszaki zárása
 | részletek
2015. november 13. Regéc Község Önkormányzata "A REGÉCI VÁR, AHOL II. RÁKÓCZI FERENC FEJEDELEM A GYERMEKKORÁT TÖLTÖTTE" PROJEKT INDULÁSA SAJTÓKÖZLEMÉNY A PROJEKT...
»» minden bejegyzés

Léka

Északi szélesség: 47° 24' 14"
Keleti hosszúság: 16° 25' 28"

Léka a Gyöngyös-patak mellett keletkezett település. A várhegy a községtől keletre emelkedő, a Gyöngyös által három oldalról körülfolyt meredek oldalú magaslat. Tszf. magassága 405 m, relatív magassága 80 m. Jelenleg idegenforgalmi és kulturális célokra használják.

A vár első periódusát Adalbert Klaar szerint egy nagyából 30 m átmérőjű, sokszög alaprajzú 2,5 m széles fal alkotta. A belső épületek periodizációja tisztázatlan. A védett terület mérete 0,09 ha volt. Nem ismerjük pontosan a korai külső erődítések nyomvonalát. A későközépkorban a külső várral együtt 1,13 ha-ra bővült a védett terület.

Léka - vár alaprajz
Léka - vár alaprajz

Léka vára szintén a tatárjárás előtt már biztosan fennállt váraink közé tartozik. 1235 előtt épült, amikor az osztrákok sikertelenül ostromolták. Nevét valószínűleg Csák nemzetségbeli Léka nevű (III. Béla korában élt) személytől kapta. Innen a német Lockenhaus, magyarul 'Lékaháza' név. A Haus ezen a vidéket várat is jelent a német népnyelvben (lásd a sok alsó-ausztriai Hausberget). 1242-ben említik, mint a mongolok által el nem foglalt erősségek egyikét. Tulajdonosa 1260-ban Csák Demeter későbbi királynéi tárnokmester. Ő vette feleségül Kőszegi Miklós lányát. Nem tudni, hogy került Hahót nembeli Csák fiai kezére, akik 1275-ben cserébe adták át a Kőszegieknek. Érdekes módon a következő évtizedek hadakozásai során a vár nem szerepelt.

Léka - a belső vár alaprajza
Léka - a belső vár alaprajza

A várat Lackfi István 1340-ben foglalta el a lázadó Kőszegiektől. A "Lékának nevezett várat.. Henrik fiaitól, atyánk árulóitól visszafoglalta." - írja Nagy Lajos király oklevelében. Előtte azonban a Kőszegiek két ága közti belharc helyszíne is volt. 1317-ben Kőszegi András ostromolta az unokabátyja, Kőszegi Miklós által védett várat.

Léka - légifotó
Léka - légifotó

A XIV. sz. folyamán királyi birtok. Zsigmond 1390-ben előbb zálogba, majd 1397-ben adományba adta a Kanizsaiaknak. 1406-ban Pergauer osztrák vezér foglalta el átmenetileg IV.Lipót és I.Ernő hercegek számára (1408-ban visszaadják!). Nádasdy Tamás Kanizsai Orsolya kezével szerezte meg családja számára 1532-ben. Nádasdy Ferenc 1671-es vagyonelkobzását követően előbb Draskovich Miklós zálogbirtoka, majd 1676-ban Esterházy Pál vásárolja meg a kincstártól. Leszármazottaié 1969-ig, ekkor Paul Anton Keller osztrák költő vásárolta meg.

A várban látható egy kegyetlen középkori kivégző-eszköz, a vasszűz. Ezzel házasságtörő asszonyokat végeztek ki. Léka urai természetesen rendelkeztek pallosjoggal, ami lehetővé tette számukra akár a legsúlyosabb büntetés kiszabását és végrehajtását is.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenAz oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.